Přihlásit    Zažádat o účet

Společnost lékařské genetiky a genomiky
České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, z. s.

Doprava

Vložil(a): MaT, 28. ledna 2024 18:24

Kaprasův den se letos nekoná v prostorách, na které jsme si za posledních několik let už takříkajíc zvykli (Purkyňův ústav na Albertově), ale v hotelu Olšanka na Žižkově (pro mimopražské - pořád jde o Prahu a její širší centrum). Následující řádky byly sepsány pro usnadnění cestování těch, kteří Prahu či tuto její část neznají.

Hotel Olšanka se nachází poblíž Olšanského náměstí v městské části Praha 3. Přesná adresa je Táboritská 1000/23. Vlastní Olšanské náměstí je poněkud „za rohem“, u křížení ulic Táboritská, Olšanská, Prokopova a Jičínská. Jde o malé prostranství sloužící jako parkoviště pro rezidenty (modrá zóna). I většina místních za Olšanské náměstí považuje prostranství přímo před hotelem, kde se nachází i stejnojmenná tramvajová zastávka.

Hromadná doprava

Jak již bylo zmíněno, přímo před hotelem naleznete tramvajovou zastávku Olšanské náměstí, kde v běžném provozu zastavují linky 5 (Slivenec –Vozovna Žižkov), 9 (Řepy – Spojovací), 15 (Kotlářka – Olšanské hřbitovy) a 26 (Dědina – Nádraží Hostivař). Všechny tyto linky projíždí zastávkou Hlavní nádraží, která se nachází v Bolzanově ulici (z odbavovací haly nádraží se dejte parkem vpravo). Linkami 15 a 26 můžete bez přestupu přijet i z Masarykova nádraží.

Další možnost je se na Olšanské náměstí dostat „z druhé strany“. Napříkald ze stanice metra Flora (linka A) se dostanete na Olšanské náměstí tramvajovou linkou 15 či autobusovými linkami 136 či 175, případně je to asi 700 metrů pěšky. Z Ústředního autobusového nádraží Florenc je pak možné využít přímé spojení autobusovou linkou 175.

Pěšky to k hotelu Olšanka není daleko (a ještě navíc z kopce) nejen ze stanice metra Flora (700 metrů), ale ani ze stanice Jiřího z Poděbrad (1 km).

Pro úplnost ještě doplním, že z letiště Václava Havla Praha můžete využít linku 119 k dopravě k metru A (stanice Nádraží Veleslavín) a odtud metrem na stanici Flora, odkud můžete pokračovat dle instrukcí z předchozích odstavců.

Automobil

Hotel Olšanka disponuje podzemními garážemi, cena parkování je 60 Kč za hodinu, případně 400 Kč za celodenní parkování. V okolí hotelu jsou parkovací zóny - modré zóny jsou určeny primárně pro rezidenty (tedy s bydlištěm na Praze 3), pro návštěvníky jsou určeny fialové zóny – například přímo za hotelem v Chelčického ulici je je taková zóna, parkovné je možné zaplatit u automatu či přes mobilní aplikace (30 Kč za hodinu). Pozor, parkovací kapacity jak přímo pod hotelem, tak v jeho okolí jsou omezené.